Çakıları hazırlayın dağa çıkıyoruz...-Sinan Keskin

Çakıları hazırlayın dağa çıkıyoruz...

~ ~
Panik yok, sakin olun. Yazının başlığına bakıp “ne oluyor yahu, dağda ne işimiz var” demeyin. Dağa çıkıyoruz çünkü kenger otundan sakız yapacağız. “Kenger sakızı da nedir yahu” diyenler için, bkz “Kenger sakızı, Dutlupınar Lokantası ve ben”. 
Önceki yazımda kenger sakızının nasıl yapıldığını anlatacağımı yazmıştım. Söz verdiğim zaman mutlaka tutarım. Aslında meraklılar, herşeyi bilen arkadaşımız Google’a sorup öğrenmişlerdir. Ama olsun ben yine de anlatayım. Zaten Google’daki tariflerin hemen hemen hepsi aynı kalemden çıkmış gibi. Kopyala - yapıştır sağolsun! 


Neyse biz konumuza dönelim. Çakılarınız hazırsa ufak ufak yola koyulalım. Ha bir de yanınıza sakızları koyacağınız bir poşet filan alın. Hey bayanlar çıkarın o topukluları, dağa çıkıyoruz arkadaşlar alışveriş merkezine gitmiyoruz. Herkes hazırsa çıkabiliriz artık. Erken bir saatte yola koyulmakta fayda var. Unutmayın, kenger sakızı yapabilmeniz için aylardan Temmuz-Ağustos olmalı. Civardaki dağların yamaçlarına doğru çıktığınızda fotoğraftaki bitkiyle karşılaşırsanız doğru yerdesiniz demektir. Şimdi elinizdeki çakı ile bitkinin gövdesinde kök kısmına doğru bir hafif bir çizik atacaksınız. Ama önce yüzeyi düz bir taş bulun ve çizik atacağınız yerin altına koyun. Yoksa sakızınız toprağa karışır. Taş da hazırsa işleme başlayabilirsiniz. Bitkinin gövdesine bir çizik atın. Bitkiden çıkan beyaz sıvının bulduğunuz taşın yüzeyine akmasını sağlayın. Zaten kısa bir süre içinde bu sıvı katılaşmaya başlayacaktır. Yani kenger otunun kanını akıtacağız ve bu kanın düz bir zeminde pıhtılaşmasını sağlayacağız. Böyle ifade edince yaptığımız iş biraz iğrenç olmaya başladı ama yapacak bir şey yok. Bu sakız böyle yapılır. 
Sonra taşın üzerinde kurumaya başlayan sakızı orada bırakıp civarda bulabildiğiniz tüm kenger otları için aynı işlemi yapın. Birkaç saat sonra ilk kestiğiniz bitkiden başlayarak artık iyice sertleşmiş olan sakızları toplamaya başlayın. Hasadınız verimli geçtiyse artık eve dönebilirsiniz. 
Topladığınız sakızları çiğnemeden önce sıcak bir suda yıkamanızda fayda var. Sakız çiğnerken toz toprak da çiğnemek istemiyorsanız yıkayın bence. Sıcak suda yıkadığınız sakızları fotoğraftaki gibi rulo haline getirip daha estetik bir görünüm kazandırabilirsiniz. “Yok kardeşim şekli değil işlevi” diyorsanız rulo yapmadan da çiğneyebilirsiniz. Hadi afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
© 2010- Sinan Keskin
IniMinimalisKah is proudly powered by Blogger